“Мурахи в траві”
Ця страва – спрощений до українських реалій варіант оригінальної сичуанської страви “Мурахи, що підіймаються на дерево”.
2
Загальний час приготування
1 год.
Собівартість страви
5 €Перераховано в євро з гривень на момент написання статті
- 100 г свинини
- 150 г рисової локшини
- 250 г курячого бульйону
- 3 столові ложки соєвого соусу
- 3 столові ложки саке
- 2 столові ложки олії
- корінь імбиру
- 1 маленька цибулина
- 2 пагони зеленої цибулі
- 2 зубчики часнику
- 1/3 чайної ложки цукру
- перець
- сіль
Свинину (можна вирізку, але не обов’язково),
порізати тоненьким смужками товщиною 2 мм, а смужки порізати на маленькі клаптики,
та замочити в маринаді, який складається 2 столових ложок соєвого соусу, 2 столових ложок саке, 1 столової ложки олії.
По оригінальному рецепту – треба використовувати кунжутну олію, але 5 € за 200 г такої олії – це, як на мене марнотратство. Використовувати ж чи ні – вибір кухаря.
Свинину полишити маринуватись на пів години.
Рисову локшину – замочити на 5 хвилин в теплій воді, а потім промити в холодній.
Корінь імбиру,
цибулину (по оригінальному рецепту – має бути біла частина зеленої цибулі, але її не було, то ж використано було ріпчасту) та часник порізати.
Приготувати соус. Для цього в 250 г курячого бульйону влити одну столову ложку соєвого соусу, одну столову ложку саке, пів столові ложки олії, третину чайної ложки цукру, 2-3 дрібки солі, 1-2 дрібки чорного перцю.
На сковороду влити олію та розігріти на великому вогні. Покласти промариновану свинину та обсмажити до рум’яного кольору. Перемішувати часто.
Свинину прибрати, знов додати олії та обсмажити овочі (2-3 хвилини). Перемішувати – постійно!
Повернути в сковороду свинину, влити соус та довести до кипіння.
Викласти згори рисову локшину,
довести до кипіння, зменшити вогонь до маленького та готувати, поки не википить вся рідина. Це десь 5-10 хвилин.
Розкласти страву по тарілках, посипати згори подрібненою зеленою частиною зеленої цибулі.