Чиста вода
З крана має текти чиста вода. Питна. Але це в теорії. На практиці ж цією водою можна мити посуд. Але от пити її чи готувати на ній… це вже кому як пощастить: інколи навіть можна. Інколи.
Те, що тече у нас вдома, наприклад, чистою водою назвати важко… дуже жорстка, тому навіть мити нею погано. А вже готувати… ні, я зі своїм пофігізмом можу на такій воді зварити картоплю чи макарони, але дружина одразу відчуває різницю. Поки ми для приготування страв користуємось водою з 5-ти літрових бутлів. Але щось оце вже стало напружувати, бо одразу вилізли два недоліки: а) порожня тара, б) ціна. Враховуючи, що 5-6 літрів вистачає на 2 дні – гроші може й не великі, як за один бутель, але за рік вже набігає пристойна сума. То ж поступово схиляюсь до думки поставити фільтр на проточну воду.
Існує декілька засобів очищення води, але в умовах квартири (чи приватного будинку), наскільки я знаю, мають сенс тільки два варіанти: механічне очищення та зворотній осмос.
Шукайте обладнання для очищення води для дому на сайті akvo.com.ua. Тут є і фільтри для механічного очищення, і установки зворотнього осмосу.
Зворотній осмос
Не найкращий варіант очищення води, але не з крапки зору якості, а через ціну такий встановок, їх низьку продуктивність та низький же ККД.
Принцип роботи системи зворотнього осмосу – це пропускання через мембрану води й фільтрування від будь-яких домішків, що шкідливих, що корисних. На виході маємо ледь не дистильовану воду, що аж ніяк не на користь організму.
Якщо узагальнити, то перелік “за” та “проти” встановки зворотнього осмосу виглядатиме наступним чином:
Pro
- дуже чиста вода
Contra
- занадто чиста вода, позбавлена не тільки шкідливих домішків, а й корисних (вирішується примусовим насиченням води мікроелементами)
- низька продуктивність (вирішується встановленням накопичувальних місткостей)
- низький коефіцієнт корисної дії: до 70% води виливається “в трубу”. У випадку приватного будинку – це ще й частіше вигрібну яму випорожнювати.
Механічне очищення
Простий, як ріг будинку засіб очищення: пропускання через сито фільтру потоку води й утримання всіх часток, більших за “гратки” фільтру. Але сам через таку простоту фільтри не очищують воду від мікроорганізмів.
Pro
- Швидкість очищення
- Простота конструкції та її обслуговування
Contra
- не очищує воду від мікроорганізмів (вирішується встановленням ультрафіолетової лампи)
Нині взагалі якась дивна тенденція – водопровідна вода може бути навіть краща за ту, що продають в пляшках, оскільки її хоч перевіряють. Дуже велику проблему вбачаю в тому, що досі воду хлорують, коли існують інші, більш прогресивні технології, які не завдають такої шкоди здоров’ю.
Ой, хлорування води – це, взагалі, дикунство. Але для нашої країни, я так розумію, найдешевший варіант.
А стосовно води з бутелів: мені сподобалась “Шаянська джерельна”. Не знаю, наскільки вона там реально джерельна, але найсмачніша з усіх бутельованих…