Паприка
Паприка веде своє походження, як і всі перці чілі, з Америки, але, на сьогоднішній день, міцно асоціюється з угорською кухнею. Хоч завезені перці чілі були з Америки, але розповсюдження вони отримали в Південній Африці, а далі почалась міграція на північ, поки не досягла Балканів, де заснувалась в місцевій кухні. Лише потім паприка стала використовуватись в стравах Старого Світу.
Існує декілька різновидів паприки, що її пропонує ринок. Найбільш відомі:
- Угорська. Налічує вісім видів: від солодкої до майже не солодкої, але гострої; остання – за кольором від жовтої до світло-коричневої
- Іспанська. Від солодкої помірно гострої до гірко-солодкої та пекучої
Використання паприки при приготуванні став варіюється в залежності від країни. Але, загалом, це універсальна пряність.
Паприка відмінно пасує до салатів з картоплею чи яєчних салатів. Вона є незмінною складовою багатьох соусів та супів.
Майже жодна страва з морепродуктами будь-якої національної кухні не обходиться без використання цієї прянощі. Й, звісно різноманітні стави з м’яса птахів чи яловичини/свинини/баранини: ковбаски, м’ясо гриль, тушені чи смажені.