Гостро-солодкі курячі ніжки в меді

Ще за часів мого першого знайомства з тайською кухнею мене вразило поєднання гострих солодких страв з м’яса та риби: це було настільки ж незвично, наскільки й смачно. Але, оскільки братись до таких страв не вистачало духу, то ж відкладалась ця ідея – приготувати щось солодко-гостре – на невизначений термін. Аж до того часу, як я не натрапив на цей рецепт: медові курячі ніжки з прянощами. Підкупила простота рецепту…
Гостро-солодкі курячі ніжки в меді

  • 4 курячі ніжки
  • 3 апельсини
  • 2 столові ложки меду
  • 2 чайні ложки чорного чи білого перцю
  • 2 чайні ложки кайєнського перцю
  • 2 чайні ложки сухого меленого часнику
  • 2 чайні ложки цукру
  • 2 чайні ложки морської солі
  • оливкова олія


…як я помилявся стосовно простоти приготування! Щоб ця страва вийшла як належне, в мене пішло чотири спроби. Тому одне фото, там, де ніжки на апельсинах – з попередніх спроб й не дуже якісні. Вибачайте вже. =)

Підготовчий етап

Чорний/білий перець, кайєнський перець, часник, цукор та сіль змішати разом. Набираючи суміш прянощів ложкою, обсипати курячі ніжки з обох боків.

Саме так, обсипати. Оскільки ніжки вологі, то прянощі будуть липнути (можна використати кухонний пензлик – теж допомагає покрити рівномірним шаром). Якщо ж намагатись натирати сумішшю – буде халепа: прянощі збиваються в скибки й десь їх забагато, а десь – майже немає.

Курячі ніжки, обсипані прянощами

Поставити курячі ніжки в холодильник на дві години – маринуватись.

Курячі ніжки, мариновані прянощами

Вийняти ніжки з холодильника та змастити оливковою олією.

Тут так само стане в нагоді кухонний пензлик: він допоможе змастити курячі ніжки, не зрушивши  шар прянощів.

Курячі ніжки, змащені оливковою олією

Приготування страви

Апельсини нарізати кружальцями впоперек, товщиною 3-5 мм, та викласти на деко,

Кружальця апельсинів на деко

згори вкласти курячі ніжки.

Курячі ніжки на кружальцях апельсинів

Духовку розігріти до 190°C,

190°C – це те, що визначив я методою спроб та помилок. При 180°C – ніжки не пропікаються, при 200°C – підгоряють.

та поставити в неї деко на середній рівень. Через 15 хвилин перегорнути ніжки на протилежний бік, ще через 15 хвилин – перегорнути ще раз. Сумарно ніжки запікаються 45 хвилин.

Як пройде весь час приготування – перегорнути ніжки на протилежний, від тієї частини, де шкіра покриває ніжку повністю, бік та змастити, за допомогою кухонного пензлика, медом. Повернути в духовку на 5 хвилин. Перегорнути ще раз, змастити медом та ще на 5 хвилин в духовку.

Страва готова до вживання.

P.S. Кружальця апельсинів потрібні з двох причин: щоб не підгоряли самі курячі ніжки та для того, щоб додати легкий присмак.

Залиште ваш коментар!



Підписка

Отримуйте нові рецепти на e-mail

Останні коментарі