Запашний перець
Запашний перець хоч і має за батьківщину Центральну та Південну Америки, але асоціюється з Ямайкою. Саме цей острів експортує більшість з того запашного перцю, що використовується в куховарстві усього світу, так що не дивно, що більшість класичних ямайських страв приготовлені з щедрим використанням цієї прянощі.
Духмяний перець – це висушена ягода ямайського перцевого дерева, також відомого як запашне дерево. Запашний перець, на перший погляд, можна легко сплутати з ягодами чорного перцю, так само, як це сталось свого часу з іспанцями. Зелені ягоди запашного дерева містять дві насінини, що по розміру трохи більші, ніж чорний перець і, як висушені, виглядають як шорсткі темні червонувато-коричневі кульки. Їх збирають і сушать в той час, коли ягоди досягають повного розміру, але якраз перед тим, як дозріють. При повному дозрівання запашний перець втрачає свій смак та аромат. Лавка прянощів, що варта довіри – завжди пропонує виключно той перець, що зібраний вчасно.
Перець духмяний англійською звучить як allspice й для цього існують вагомі причини. Ягоди мають аромат суміші з кориці, мускатного горіху, гвоздики, з натяком ялівцю та перцю.
Запашний перець найчастіше використовується пряність для випічки: тортів, печива, пирогів, пудингів та як частина пряної суміші при приготуванні гарбузового пирога. Також використовується в солодких, гарячих напоях, таких як гарячий яблучний сидр чи гоголь-моголь.
Обов’язковим є додавання духмяного перцю при приготуванні тих страв, що готуються повільно: рагу, запіканки, каррі чи маринади.
Мелений запашний перець – це чудова пряність до овочів, що запікаються в духовці чи на відкритому вогні.
Незамінним, в невеликих кількостях, є використання духмяного перцю у всілякого роду соліннях.
Перший раз чую, що перець використовують для випічки, це цікаво. В будь якому разі молоти перець краще безпосередньо перед використанням, для цього є такі спеціальні млинки.
Та я сам, як вперше про це дізнався, був дещо здивований. Але, тим не менш, таки використовують.
Звісно, ви праві. Наскільки мені відомо, це стосується не тільки запашного перцю. Так само й з мускатним горіхом: найкращий смак – тільки-то змелений.