Котлети з підливою
Здається, в будь-якій сім’ї у бабусь існують свої рецепти, з тих, що виходять найкраще і про які завше потім згадується: “а от моя бабуся готувала… так смачно було…” Звісно, що з часом ці рецепти втрачаються, бо нікому на думку не спадає їх записати. Що ж, я записав.
Цей рецепт котлет з підливою томаківської бабусі моєї дружини. Рецепт записано правильно й приготовано під безпосереднім бабусиним контролем.
- 250 г яловичини
- 250 г свинини
- 1 цибулина
- 1/3 батону
- 250 мл молока
- 1 куряче яйце
- 1 столова ложка кетчупу або Ворчестерширського соусу (це вже моя ініціатива)
- чорний перець
- сіль
- 1 столова ложка оливкової олії
Все м’ясо та цибулю перекрутити на м’ясорубці.
М’ясо, що яловичину, що свинину, варто брати жирне. Від цього залежить смак підливи.
З третини батону взяти м’якуш та ретельно вимочити його в молоці так, щоб хліб вже був більше схожий на кашу.
Додати хліб до фаршу, вбити яйце та додати або кетчупу, або Ворчестерширського соусу, чайну ложку солі та третину чайної ложки чорного перцю.
Звісно, що в бабусин рецепт кетчуп чи ворчестерширський соус не входили. Цю пораду, додавати до фаршу на котлети кетчуп чи соус, я прочитав на якомусь кулінарному форумі: європейський чи американський – вже не пам’ятаю. Дружині більше сподобалось з ворчестерширським соусом, мені – з кетчупом. Додається з розрахунку 1 столова ложка на кожні 0.5 кг фаршу.
Всі складові ретельно перемішати.
Посмажити котлети на пательні.
Як всі котлети посмажено, скласти їх в каструлю, додати оливкову олію та залити водою на половину висоти котлет.
Поставити каструлю на вогонь (більший від середнього). Як вода закипить, варити під закритою кришкою 5 хвилин.
В нашій сім”ї рецепт майже такий же, але ми ще додаємо сиру картоплину, прокручену через м”ясорубку та декілька зубчиків часнику. Для чого додають сиру картоплю, чесно кажучи, не знаю, але від бабусиного рецепту не відступаю. Оливкову олію моя бабуся звичайно не використовувала, бо в радянських селах про її існування не здогадувались. Але, й на соняшниковій котлети виходять не менш смачні.
А бабусю ще можна спитати, нащо картопля?
Н-ну, наша бабуся теж оливкову не використовує. Це вже моя ініціатива.
Картоплю використовують для зв’язки інгрідієнтів між собою.