Тірамісу
Як споглядаєш декотрі страви, то складається враження – таке самостійно ніколи не приготуєш. А при спробі – вийде щось таке, що як казала моя бабця “гидко плюнути“. Але, як показує практика відвідування різноманітних майстер класів, не так страшний чорт, як його малюють.
Це я про тірамісу.
З розрахунку на 1 порцію:
Заливка на печиво:
- 30 мл свіжозвареної кави
- 15 мл Амарето
Маса для тірамісу:
- 1 яєчний жовток
- 32 г цукру
- 55 г сиру маскарпоне
- 30 мл вершків
Для самої страви:
- 4 бруски печива тірамісу (савоярді)
- какао-порошок/потертий шоколад
Загальний час приготування: 1 година
На цей раз я отримав запрошення від мережі кав’ярень “Шоколадниця”. Не скористатись такою нагодою… й собі користь, й іншим. Відбувався майстер-клас за адресою вул. Луначарського, 4, на третьому поверсі торгового центру “Комод”. Провадила майстер-клас типова, як на мене кухар.
Невелика халепа з приготуванням такої страви така, що українських аналогів печива для тірамісу не існує, то ж треба купувати італійське:
Приготування заливки для печива
Свіжозварену каву та лікер Амарето перемішати до однорідного стану.
Поки відставити, знадобиться в подальшому.
Маса для тірамісу
Це сама відповідальна частина, тут чітке дотримання пропорцій навіть не бажане, а обов’язкове.
Збити вершки та 15 г цукру. Окремо збити жовток, 17 г цукру та маскарпоне до однорідної маси, додати вже збиті вершки та все разом збивати впродовж 5 хв.
Слід зауважити, що вершки мають бути 30 відсотків жирності, не менше.
Саме приготування страви
В посуд, в якому подаватиметься тірамісу (бажано прозора ємність) налити на дно суміш (1 столова ложка) та покласти дві савоярді,
Перед викладанням в ємність печиво повністю вмочується в заливку з кави та Амарето. Вмочуються всі чотири савоярді.
Згори покласти 40 г маси (5-6 столових ложок).
Викласти останні дві савоярді (не забути вмочити в заливку) та залишки маси для тірамісу.
Згори страву притрусити какао-порошком або дрібно натертим шоколадом.
Поставити в холодильник на 45 хвилин.