Часник
Один з найбільш важливих інгредієнтів кулінарного мистецтва всіх країн – часник. Він має яскравий, насичений смак та аромат. Використовується практично в кожній кухні світу: азійській, європейській, африканській, обох американських.
Часник має потужний, гострий аромат, як його вживати сирим. Україна – чи не єдина країна, в традиціях якої ця рослина йде в їжу сирою. В інших кухнях світу, в тій чи іншій формі, часник піддається термальній обробці. Часник, як правило, використовується в якості однієї зі складових в рецептах, а не в якості основного інгредієнта; хоча смажений часник споживається як приправа.
Часник може бути додано до смажених, печених, тушкованих страв. Його додають в супи, соуси, маринади, фарші, котлети, сосиски та інші м’ясопродукти. Зелені пагони часнику так само додаються до страв й мають часниковий аромат, хоча й набагато менш потужний, ніж зубчики часнику.
Чим менше в часнику зубчиків, тим сильніший смак. Якщо треба додати легкий, навіть солодкуватий, присмак часнику страві, то варто використовувати цілі зубчики. Чим більший присмак потрібен – тим дрібніше нарізати.
Сушений та мелений часник використовується як пряність. Його можна додавати замість чорного перцю в м’ясні або інші білкові страви. Наприклад, щоб зробити пряними котлету чізбургера, яєчню або омлет.
Щоб позбавитись запаху часнику з рук, варто промийте руки зі свіжим соком лимона, потім змити прохолодною водою.
Щоб освіжити дихання після часнику, треба розжувати гілочку свіжої петрушки.