Коріандр

Походить коріандр з Марокко та Румунії.
Коріандр, ймовірно, є однією з перших прянощів, що була використана людством, будучи відомою ще в 5000 році до нашої ери. Санскритські записи, починаючи приблизно з 1500 року до нашої ери, також свідчать про це. Римляни розповсюдили цю пряність по всій Європі. Самі ж римляни використовували коріандр для ароматизації хлібу і збереження м’яса під час довгих подорожей.

Коріандр

Коріандр не взаємозамінний з кінзою, хоч походять вони з однієї рослини: в першому випадку – це насіння, в другому – листя.

Найбільш поширене використання коріандру – в сумішах карі, де він займає істотну частку. Він може бути також використаний в тушених стравах і супах, добре поєднуються і з копченим м’ясом та дичиною. Коріандр використовується при приготуванні традиційного англійського чорного пудингу та в італійській ковбасі мортаделла.

Коріандр є компонентом гарам масала, прянощі, що використовується для маринування, додається в торти, хліб та інші хлібобулочні вироби. Цукрове драже з насіння коріандру – традиційні близькосхідні цукерки для підсолоджування дихання. Коріандр, взагалі, характерний для арабської кухні і додається до м’яса ягня, дичини та м’ясних фаршів. Такліа, популярна арабська суміш прянощів, готується з подрібненого  та обсмаженого коріандру та часнику. Коріандр з кмином додаються в фалафель і в єгипетську закуску дукка, яка складається з вищезазначених прянощів плюс кунжутне насіння, горіхи, сіль і перець, обсмажені та подрібнені.

Коріандр добре поєднується з шинкою і свининою, особливо, коли додається апельсин. Ця пряність покращує рибні страви, а з іншими прянощами, може утворитися смачну скоринку для пряних риби чи курки, якщо їх натерти та приготувати на грилі. Якщо ковбасу трохи підсмажити з насінням коріандру – це додасть страві незвичайного смаку. Коріандр доповнює чилі і входить до складу багатьох рецептів чилі, таких як аріса, гострий північно-африканський червоний перцевий соус. Цю пряність можна додавати в вершки або сир.

Хоч коріандр використовується, головним чином, для ароматизації карі і супів, але може бути використаний в багатьох інших стравах. Нижче наведено кілька можливостей його використання:

  • свіжі салати.
  • ароматизація супів, коли коріандр використовується з морквою.
  • для аромату – в домашньому хлібі, вафлях та булочках.
  • як інгредієнт для деяких тістечок і печива, в тому числі пряників.
  • для додання аромату сиру з вершками або майонезом.
  • для м’ясних, рибних або овочевих страв.
  • в котлетах, м’ясних або овочевих.
  • в соусах.
  • в маринадах, особливо для м’яса та риби.
  • коріандр пасує до грибів.
  • якщо овочі обсмажені шматочками.
P.S. Слід зауважити, що коріандр додається на початку приготування. Термічна обробка аж ніяк не погіршує аромат.

Залиште ваш коментар!



Допомога армії України
Підписка

Отримуйте нові рецепти на e-mail

Останні коментарі
  • User Avatar Марія до Коктейль "Слава Україні" – Скількись часу (років) тому шукала щось смачненьке та й натрапила на цей блог. Створила собі закладку, та якось забулося... А сьогодні, прочитавши слова дружини автора...
  • User Avatar Ірина до Лимонад – Дуже приємний сайт, класні рецепти!
  • User Avatar Марічка до Тісто для піци – Уже давно хотіла спробувати спекти піцу у домашніх умов. В нетрях Інтернету стільки рецептів, що неможливо визначитися. Але обрала Ваш - і не помилилася. Це...
  • User Avatar admin до Піца з мідіями та ананасом – Маркурія, взагалі піца випікається при 350 градусів на протязі півтори хвилини. Але звичайні побутові духовки на таке не здатні, тому спочатку прогріваєте духовку до максимальної...
  • User Avatar маркурія до Піца з мідіями та ананасом – При скікох градусах випікати?
  • User Avatar до Спагеті з фрикадельками – Буде смачно