Оливки/маслини

Оливки та маслини

“Маслина” прийшло в українську мову зі старослов’янської. А там воно з’явилось як калька з грецького “елеа”, що є похідною від “елеон” – олія. Оливка – це від італіського “олива”, що пояснення не потребує, бо означає те саме, що наша “олія” . :)

А от безпосередньо “олива” – це те слово, що означає рідну задля змащення двигунів та інших рухомих частин механізмів.

В свіжому вигляді плоди оливкового дерева в їжу не придатні, бо знадто гіркі. Тому їх спочатку маринують чи засолюють.


Власне, оливки й маслини – це одне й те саме. Різниця – тільки в часі збирання. В жовтні плоди мають ніжно-зелений колір, якщо їх не збирали й залишили на дереві, то до січня-лютого вони стають фіолетовими. Ті, що зібрані в жовтні – ми й звикли називати оливками, ну а січневі – маслини.

Оливки використовуються в якості закуски чи гарніру, як додаток до салатів з морепродуктів, м”яса та зелені. Використовуються в якості прянощів до солянки чо розсольника. Пасують до оселедця чи риби.


Залиште ваш коментар!



Допомога армії України
Підписка

Отримуйте нові рецепти на e-mail

Останні коментарі
  • User Avatar Марія до Коктейль "Слава Україні" – Скількись часу (років) тому шукала щось смачненьке та й натрапила на цей блог. Створила собі закладку, та якось забулося... А сьогодні, прочитавши слова дружини автора...
  • User Avatar Ірина до Лимонад – Дуже приємний сайт, класні рецепти!
  • User Avatar Марічка до Тісто для піци – Уже давно хотіла спробувати спекти піцу у домашніх умов. В нетрях Інтернету стільки рецептів, що неможливо визначитися. Але обрала Ваш - і не помилилася. Це...
  • User Avatar admin до Піца з мідіями та ананасом – Маркурія, взагалі піца випікається при 350 градусів на протязі півтори хвилини. Але звичайні побутові духовки на таке не здатні, тому спочатку прогріваєте духовку до максимальної...
  • User Avatar маркурія до Піца з мідіями та ананасом – При скікох градусах випікати?
  • User Avatar до Спагеті з фрикадельками – Буде смачно